”Tätä voisi kutsua todelliseksi ammattitaidoksi!”

 – Aatto Virta, isännöitsijä, Espoo

 

Marjo ja Santeri Lanér talonsa edessä
Lanérin yläpohja lisäeristyksen jälkeen

SANTERI JA MARJO LANÉRIN VUONNA 2003 RAKENNETUN TALON LISÄERISTYS EI OLLUT AIVAN LÄPIHUUTOJUTTU

Vuonna 2003 rakennetun Marjo ja Santeri Lanérin talon yläpohjasta löytyi yllätys, jota ei osattu epälläkään, kun taloa oltiin ostamassa.

Ensimmäinen ajatus oli, että eihän me mitään lisäeristystä tarvita. Talo on melko uusi ja kuntotarkastus tehty kolme vuotta sitten kun ostimme sen, Santeri Lanér kertoo.

Termexin lisäeritysasiantuntija Henri Räsäsen tarjotessa maksutonta yläpohjan tarkastusta Lanér päätti kuitenkin tarttua siihen.

Vintillä ei ollut oikeastaan talon oston jälkeen käyty. Mietin, että miksei käytäisi ammattilaisen kanssa katsomassa että asiat on kunnossa.

Yläpohjasta paljastui yllätys. Aikoinaan silmämääräisesti tehdyssä kuntotarkastuksessa ei ollut kurkattu kunnolla keskellä vinttiä kulkevan käyttöullakon lattian alle.

Keskivaiheilla eristettä oli paikoin vain 25 senttiä. Onteloita ei ollut ehkä alunperinkään täytetty aivan tiiviisti, Lanér kuvaa.

Vintin laitamilla eriste oli ohentunut painumisen ja tuulen vaikutuksesta. Eristeen paksuudeksi mitattiin keskimäärin 30-35 senttiä. Tulos sai ajattelemaan lisäeristystä uudelta kantilta.

Istuttiin kahvikupposen ääreen ja alettiin perata tilannetta. Termexin Henri teki laskelmat lisäerityksen kustannuksesta ja sen tuomista energian säästöistä, Lanér kertoo.

Edut puntarissa

Ostopäätös ei syntynyt kuitenkaan heti. Lanér kuvaa itseään hankintojen edessä hyvin harkitsevaksi. Asioita pitää puntaroida monelta kantilta.

Parin tuhannen euron panostus eristykseen on kuitenkin tuntuva summa. Se tuo myös säästöjä, mutta ei maksa itseään takaisin ihan heti, vaan arviolta ehkä noin kymmenessä vuodessa.

Lisäeristys tuo säästöjen lisäksi asumismukavuutta, kun lämpö on tasaisempi niin talvella kuin kesälläkin. Myös ajatus siitä, ettei lämpö karkaa enää harakoille tuntui hyvältä. Talven kovilla pakkasilla leivinuuni lämmitetään yli kolmeensataan asteeseen.

Alkoi tuntua järjettömältä, että kuumana hohkaavan uunin päällä on paikoitellen vain 25 senttiä eristettä. Samoin öisin käynnistyvän ilmalämpöpumpun lämpö saadaan pysymään nyt paremmin sisällä, Lanér tuumaa.

Vaikutus talon arvoon alkoi painaa myös vaakakupissa, lisäerityksellä energialuokka nousisi.

Termexin Sidox ei painu eikä liiku tuulen vaikutuksesta siinä mukana olevan liima-aineen ansiosta. Se tarkoittaa myös, ettei tuulenohjaimia tarvitse asentaa, mikä säästää vaivaa ja kustannuksia. Kun painumattomuudesta sai kirjallisen 10-vuoden takuun, sinetöi se päätöksen, kertoo Lanér.

Sujuva asennus

Niinpä viikko tilauksesta pihaan ajoi Termexin auto ja lisäeristystyöt aloitettiin.

Olin sitä ennen nakuttanut pari korotuslautaa vintille, ettei lisävilla valu vintin päädystä autokatoksen puolelle. Muita valmisteluja ei juurikaan tarvinnut tehdä, Lanér kuvaa.

Itse asennus hoitui alle parissa tunnissa. Käyttöullakon lattian alunen puhallettiin napakasti täyteen normaalilla Termexillä ja muualle levitettiin 10-15 senttiä Sidoxia.

Vintillä on nyt aivan eri näky kuin aikaisemmin, eikä käyttöullakon lattia enää kopise onttouttaan. Kuin huopatossutehtaalla olisi, Lanér naurahtaa.

Asennuksen jälkeen lisäeristyksen vaikutus tuntui heti.

Syksy oli jo edennyt sen verran, että olisi pitänyt alkaa halkoja kantamaan, mutta nyt näyttäisi siltä ettei lämmitystä vielä tarvitakaan muutakaan viikkoon, Marjo Lanér iloitsee.

Kokemus Termexin kanssa toimimisesta saa myös vilpittömät kehut.

Uskalletaan suositella Termexiä. Kaikesta huomaa, että he ovat tehneet tätä hommaa pitkään, Lanérit summaa.

Varaa maksuton yläpohjan kuntotarkastus

Li­säe­ris­tyk­sel­lä säästöä ener­gia­ku­luis­sa

Säästöä on tullut noin 3000 kWh vuodessa, joka on jopa enemmän kuin ar­vioi­tiin.

Jyväskylän Palokassa asuva Heikki Oikari on tyytyväinen vuoden 2010 tammikuussa tehtyyn lisäeristykseen. Talo on valmistunut vuonna 1987 ja se sai vuonna 2004 lisää tilaa noin 50 neliömetriä.

Vanhan osan villan päälle tuprutettiin selluvillaa noin 200 mm ja uudelle osalle kivivillan päälle noin 100 mm. Li­säe­ris­tys­asian­tun­ti­ja oli arvioinut sähkö säästyvän noin 10-15%. Kulutus oli energiayhtiö Vattenfallin laskutuksen mukaan laskenut eristämisen myötä yli 19.000 kWh:sta noin 16.000 kWh:n.

Pääasiassa sähköllä lämmitettävää asuintilaa talossa on yhdessä kerroksessa 167 neliömetriä ja puolilämmintä varastotilaa 16 neliömetriä. Syksyllä ja keväällä lämmitystä avustaa ilmalämpöpumppu. Talossa on myös kahden savuhormin ympärillä yhteensä neljä ahkerasti käytössä olevaa tulisijaa.

Kesähelteillä aikaisempaa viileämpää ja äänieristyskin parani

Laajennuksessa ja myös aikaisemmin rakennetussa osassa eristys oli tehty rakennusmääräyksiä paremmiksi. Lämmönsäästön lisäksi saatiin Oikarin mielestä vähän odottamatonta etua eristyksestä. Talon peltikatolle tulleen sateen äänet vähenivät.

– Talon ympärillä oleva puusto ei kuumimpana kesäaikana varjosta taloa. Aurinko pääsee paistamaan vapaasti mustalle katolle. Eristämisen jälkeen on lämpötila pysynyt aikaisempaa alhaisempana, kertoo Heikki Oikari.

Katto on rakennuksen suurin julkisivu ja helleaikaan vesikaton alla on saunan lämpötilat parhaimmillaan yli 80°C. Yläpohjan lämmöneristeen paksuudella on suuri merkitys siihen, miten tämä lämpö siirtyy asuintiloihin. Mitä paksumpi eristekerros, sitä miellyttävämpänä pysyvät sisätilat helteillä.

Etelään olevista kookkaita ikkunoita varjostaa keskikesän aikaan pitkät räystäät, jotka vähentävät kuumimman auringon säteilyn vaikutuksia. Syksyllä ja keväällä auringosta saa sekä lämpöä että valoa sisään.

Varaa maksuton yläpohjan kuntotarkastus

Huk­ka­läm­pö kuriin.

Es­poo­lai­nen taloyhtiö päätti toteuttaa talven kyn­nyk­sel­lä yläpohjan kun­to­tar­kas­tuk­sen li­säe­ris­tyk­si­neen

”Lähestyin eri eristepalveluja tarjoavia yrityksiä ja pyysin tarjouksia. Kun olin ottanut tarjouksia vastaan, yksi oli selvästi yli muiden. Termex-Eriste Oy:n li­säe­ris­tys­asian­tun­ti­jan vastaus oli ammattitaidossaan ylivertainen. Hän paneutui kohteeseen, antoi tarkat työkuvaukset sekä arviot ja erittäin runsasta informaatiota puhallettavasta Termexin selluvilla-eristeestä. Päädyimme tekemään koko yläpohjan eristyksen kerralla kuntoon.

Termexin li­säe­ris­tys­asian­tun­ti­ja teki sekä yläpohjan kokonaisvaltaisen tarkastuksen että villoitti piiput ennen varsinaista eristeen puhallustyötä. Hän myös tarkisti yläpohjan kunnon kaikki mahdolliset palosuojaukset sekä hormien tiivistykset. Näin kaikki oli varmasti valmista itse lisäeristyksen puhallukseen. Tätä voisi kutsua todelliseksi ammattitaidoksi!”

Asennus sujui ripeästi ja ammattitaitoisesti, jopa tuntia ennen  sovittua. Puhallus ei myöskään häirinnyt asukkaiden elämää millään  tavalla, eikä jälkikäteenkään ole muuta kuin kehuja itse  työnsuorituksesta kuullut. Asumismukavuuskin on parantunut ja vedon  tunne vähentynyt. Nyt sitten odottelemme seuraavia hyötyjä, eli tulevaa  alhaisempaa sähkölaskua innokkaasti. Superkiitos vielä Termexin porukoille!”

Aatto Virta, isännöitsijä, Espoo

Varaa maksuton yläpohjan kuntotarkastus